Táplálkozz okosan! Táplálkozásterápia Al'natural Nutricoach

Táplálkozz okosan!

Táplálkozásterápia

Al'natural

Nutricoach

ElőzőKövetkező

Anti-Candida

CANDIDA DIÉTA + 2. SZAKASZ - DIÉTÁJA 

A candida diéta lényege, hogy ne adjunk a gombának enni!

Velünk élő gombafajtáról van szó, amely önmagában nem jelent fertőzést, csak akkor okoz problémát ha túlszaporodik!

Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten kedveznek a gomba szaporodásának és vannak olyanok, amelyek gátolják a szaporodását.

Mit is ehetünk, ihatunk?

kéken/dőltbetűvel jelöltet első 3 hétben kihagyni!!!

Pirossal/vastagon jelöltet lehetőség szerint naponta ajánlott fogyasztani!!!

Bátran fogyasztható Nem ajánlott

Gyümölcs:

  • citrusfélék ( citrom, narancs(rostmentesen) grapefruit)
  • Alma
  • Ribizli
  • Málna
  • Áfonya
  • Földieper
  • Szeder
  • Kökény
  • Meggy
  • Cseresznye
  • Savanykás szilva
  • Egres
  • Ananász
  • Kivi
  • Gránátalma
  • Csipkebogyó
  • Avokádó

Általában a savanyú gyümölcsök

Aszalt gyümölcsök csak CUKORMENTESEN jók!

A lekvárok szintén!

Gyümölcs

  • Banán
  • Körte
  • Szőlő és a mazsola
  • Barack (őszi, sárga, nektarin)
  • Dinnye (görög, sárga)
  • Késői cseresznye
  • Édes szilva
  • Naspolya
  • Faeper
  • Füge
  • Datolya
  • Papaya
  • Kókusztej

Általában az édes gyümölcsök

Zöldségek

  • Sárgaborsó
  • Csicseriborsó
  • Burgonya
  • Brokkoli
  • Karfiol
  • Sóska
  • Spenót
  • Mángold
  • Hagyma (fokhagyma, vörös, lila)
  • Paprika
  • Paradicsom
  • Retek
  • Kelbimbó
  • Káposzta (savanyítva nem jó!)
  • Kelkáposzta
  • Vörös káposzta
  • Kínai kel
  • Metélő hagyma
  • Spárga
  • Uborka
  • Leveles saláták, (fejes, gyermekláncfű...)
  • Bab (fehér, tarka, vörös, zöld)
  • Lencse (vörös, barna)
  • Tök (sütőtök)
  • Patisszon
  • Padlizsán
  • Torma
  • Cékla
  • Zeller
  • Fehérrépa
  • Pasztinák

Zöldségek

  • Zöldborsó
  • Gomba
  • Bébi kukorica
  • Sárgarépa
  • Savanyú káposzta
  • Ecetes savanyúságok

Gabonák, kenyér és tésztafélék:

  • Durumliszt
  • Zab /Zabpehely,zabliszt
  • Teljes kiőrlésű magvakból készült liszt kenyér
  • Tönkölybúza liszt
  • Rozsliszt-rozskenyér pirítva
  • Rizsliszt és az ezek felhasználásával készült ételek
  • Barna rizs
  • Kukorica (nyers)
  • Köles
  • Hajdina
  • Barnarizs(puffasztva, főve)
  • Búzacsíra

Gabonák, kenyér és tésztafélék:

  • búzafinomliszt /Fehér kenyér, zsömle, kifli...
  • kukoricalisztből készült ételek, kenyerek
  • árpa

Tejtermékek:

  • natúr joghurt
  • kecsketúró
  • vaj

Tejtermékek:

  • tej
  • gyümölcsös illetve cukor hozzáadásával készült joghurtok, tejtermékek
  • tejföl
  • sajtok(feta, mozarella,kecske, juhsajt heti 1-2szer mehet)
  • tehéntúró
  • kefír
  • író

Fűszerek:

  • Fokhagyma
  • Bors
  • Kaporlevél
  • Bazsalikom
  • házi kecsap
  • szódabikarbóna
  • Jázminpakóca(Stevia)

Fűszerek:

  • Mustármag(a mustár sem)
  • Rozmaring
  • Kecsap
  • Szószok, salátaöntetek, amik cukorral készültek
  • Ételecet
  • Ecetes savanyúságok (a torma sem)
  • Azonnal oldódó kakaó, tea, ami cukorral készül
  • Citrompótló
  • Citromlé, amely általában dugig van e-kkel
  • Méz és mézzel készült ételek, sütik

Húsfélék:

  • Csirke
  • Bárány
  • Hal
  • Kecskehús
  • Nyúlhús
  • Ritkán marhahús

Húsfélék:

  • Máj
  • Vér
  • Kagyló
  • Halikra
  • Disznóhús
  • Pulyka
  • Felvágottak

Olajos magvak:

  • Tökmag
  • Dió
  • Napraforgómag
  • Szezámmag
  • Mandula
  • Kesudió
  • Lenmag
  • Pisztácia

Olajos magvak:

Italok:

  • Szénsavmentes ásványvíz
  • Cukormentes zöldséglé
  • Frissen facsart, cukormentes fenn említett gyümölcsökből levek
  • Gyógyteák
  • zöldtea

Italok:

  • Alkoholos
  • Sör
  • Bor
  • Pezsgő
  • Szénsavas víz, üdítő
  • Cukrozott gyümölcslevek

Egyebek:

  • Tofu
  • CUKOR (barna, fehér kristály, por....)
  • ÉLESZTŐ

Teák:

  • Csipkebogyó
  • Kakukkfű
  • Kamilla
  • Körömvirág
  • Rózsalevél
  • Bármilyen zöldtea, amely maximum steviával édesített.

Teák:

  • Fekete tea (csak nagyon kevés enegedhető meg

A pékipari termékek közül a kovásszal, illetve élesztővel készült barna (mégha teljes kiőrlésű is) kenyeret is kerüljük, ha nem tudjuk nélkülözni, akkor pirítsuk át és dörzsöljük be fokhagymával.

A diéta során különösen ügyelni kell az élelmiszerek tárolására.

A penészgombák szeretik a nedves, fülled nylonnal borított helyeket. Ha az élelmiszereken kívülről csak egy gombostűfejnyi penész látható, biztosak lehetünk, hogy a gombafonalak keresztül kasul átjárták az egész adagot.

A nagy adagú növényi fehérjebevitel mellett ügyelni kell az elegendő zsírsav bevitelére. Legjobb, ha hidegen sajtolt pl. napraforgó ill. kukoricacsíra-olajat 1 evőkanállal elfogyasztunk naponta. 

A sikeres terápia feltétele a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Napi 2-3 liter lehetőleg tiszta vizet kell meginni.

Nők esetében ajánlott a diéta minimum 3-6 hónapos szigorú betartása és grapefruit-mag kivonat napi fogyasztása. Férfiaknál 1-2 hónapos diéta már sikerrel járhat. A terápia végén a bélflóra helyreállítása javasolt, valamely jó minőségű probiotikum készítménnyel.

A diéta sikerességét negatív candida laboreredmény illetve egy szelet édes sütemény és egy pohár pezsgő elfogyasztása utáni tünetmentesség igazolhatja. 

Sok sikert és kitartást kívánunk!

Tovább...

Kapcsolat

Változtasd meg a gondolkozásod és megváltozik a táplálkozásod - változtasd meg a táplálkozásod és megváltozik a gondolkodásod!
Ha valaki jó úton indul el, annak semmi oka a türelmetlenségre - az idő Neki dolgozik.