... szerintünk:
Részét képezheti, fogalmazzunk úgy, hogy elvi kalória érték is.
... és még milyen összetevői lehetnek a tápértéknek a teljesség igénye nélkül?
Fehérje, zsiradék és szénhidrát tartalom arányai, egyenkénti mennyiségei. Vitamin, ásványi anyag, nyomelem tartalom. Antioxidáns tartalom, egyéb bioaktív anyag tartalom.
Nem kevésbé meghatározó pl. az is, hogy az étel milyen mértékű hő közlést kapott, ill. mekkora hatóanyag tartalom veszteség keletkezett benne pl. ez által.
A tápérték egyik legmostohábban kezelt tényezője az ásványi anyag és nyomelem tartalom. Pedig a legéletközelibbnek tartott és általunk is leginkább elfogadható vélemény szerint a magas tápértékkel rendelkező ételek pont azokban az elemekben bővelkednek, amelyek elektron donorként képesek szerepet vállalni a biológiai működésekben. Ennek döntő szerepe van függetlenül attól, hogy egyébként mekkora a táplálék kalória értéke.
A sablon az idea arts tervei alapján készült.