Reggeli receptek

al'natural reggeli receptek

Kenyér:

legyen pl. teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs. Készüljön kovásszal és nem élesztővel. Kerülendő a fehérbúza még akkor is, ha teljes őrlésű. Egyik legtáplálóbbnak az ÖKO 10-es tönkölyt nevezhetjük. Magyar nemesítés a mutagén hatások (ionizáló sugárzás, kemikáliák) kiszűrésével.

Kenyér sütés kezdőknek: lásd Tönköly kenyér >>

Együtt fogyasztása a vajat és a zsírt leszámítva más állati eredetűvel nem javasolt.

Kásák:

Köles kása: javasolt a kisebb szemű köles keresése. Kb. 2-3 rész víz hozzáadásával és csipetnyi sóval 10 perces forralás után kész.

Hajdina kása: 2-3 rész víz és csipetnyi só hozzáadása után forraljuk fel, majd felforrás után vegyük le az edényt a tűzhelyről és lefedve várjunk kb. 10 percet.

Barna rizs kása: 2-3 rész víz és csipet só hozzáadása után 45-50 percig gyöngyöző tűzön főzzük, míg meg nem puhul. Ha szükséges, még vizet adunk hozzá.

Kukorica kása: - annak, aki túl tudja magát tenni a GMO kérdésen - 2-3 rész víz és csipet só hozzáadása után néhány percig forraljuk, majd levéve  a tűzhelyről fedővel letakarjuk és újabb néhány percig állni hagyjuk.

A kásák ízesíthetők mézzel, krémessé tehetők valamely hidegen sajtolt olaj (pl. olíva) adagonkénti1-2-3, vagy több teáskanálnyi hozzáadásával. Ha natúr kakaóport keverünk el benne, akkor csokoládés élményt szerezhetünk vele. Olajos magvakkal (érdemes egy éjszakára beáztatni őket), esetleg aszalt gyümölcsökkel gazdagíthatjuk.

Használjunk bátran fűszert, mint fahéjat, szegfűszeget, szegfű-borsot, gyömbért, szerecsendiót, stb.