Korábban a gyümölcsök befőttként, dzsemként, vagy lekvárként való eltevése általában kristálycukor hozzáadásával, valamint valamely háztartásban is alkalmazható tartósítószer alkalmazásával történt, mint pl. szalicil, Na-benzoát.
Lehetőség van Stevia használatával (a Jázminpakóca cserje szárított leveleiből készített termék) való édesítésre befőzéskor is!
A Stevia forrázatának édesítő képessége az azonos tömegű kristálycukoréhoz képest 300-szoros. Egy evőkanál Stevia por 30 dkg kristálycukornak felelhet meg. (Persze a Stevia fajsúlya lényegesen alacsonyabb.)
Fontos a forró vízben való kioldás - forrázat készítése - a maximális édes íz kinyeréséhez. A befőzéskor ez maradéktalanul teljesül. A főző edényben lévő gyümölcshöz közvetlenül hozzáadható.
Ha nem akarunk Na-benzoátot, vagy szalicilt juttatni közvetlenül az eltenni való gyümölcs közé, vagy a tetejére tenni, akkor Celofánnal való lezáráskor a celofán és az üveg fedele, vagy második celofán réteg közé is tehetjük a szalicilt és a Na-benzoátot - elkerülve az étellel való közvetlen érintkezést.
Jó étvágyat kívánunk!
A sablon az idea arts tervei alapján készült.