Táplálkozz okosan! Táplálkozásterápia Al'natural Nutricoach

Táplálkozz okosan!

Táplálkozásterápia

Al'natural

Nutricoach

ElőzőKövetkező

Kristálycukor helyett

Kristálycukor nélkül is van élet!

Mottó:
A cukor elhagyása néhány hétre az

igazi éhség érzet
megismerését jelenti!!!!!!!!!!!!!

Cukor helyettesítés - édesítés kristálycukor nélkül - cukor nélküli édességek

MIÉRT?

A cukor jelenléte az ételben (abban is ami eredetileg nem édesített, pl. fóliázott húsárú) arra készteti a fogyasztót, hogy újra és újra többet és többet egyen.

Abban az esetben, ha valaki pl. fogyás céljából lecsökkenti a kalória bevitelét, anélkül, hogy a cukor bevitelét is mérsékelné; gyorsabban veszíti el a tápanyagait, mint a kilóit - hiszen a cukor jelenléte miatt a fogyás aktív folyamatának végrehajtó elemei jelentősen megfogyatkoznak a szervezet cukorral folytatott „küzdelmében".

Amikor a kristálycukor használatát elhagyni akarjuk, akkor jövünk rá, hogy milyen nagy arányban használjuk a mindennapokban. (Azt a kristálycukrot...)

Amikor a kristálycukor elhagyásáról beszélünk, abból nem következik egyenesen, hogy elhagyásának arányában kellene csökkenteni a kalória bevitelt. A kristálycukor elhagyása a testidegen, vegyészeti kivonat kiiktatását jelenti.

A kristálycukrot elsősorban édesítésre használjuk. Akad néhány kivétel, ahol valamilyen feldolgozott formájában (savanyú-cukorka, vatta-cukor, stb.) csaknem tisztán fogyasztjuk. Tartósító hatását befőttek, lekvárok esetén használják ki az édesítés mellett.

Tartósíthatunk cukor és vegyszer nélkül is: lásd >> főző-iskola >> lekvár eltevés (!), valamint egyéb hagyományos lehetőségként dupla celofán közt szalicillel, vagy Na-benzoáttal, elkerülve az étellel való közvetlen érintkezést és keveredést.

Mesterséges édesítő-szerek:

Tekintettel arra, hogy van megfelelő, hozzáférhető, és megfizethető TERMÉSZETES édesítő, ezért "rangon aluli" vegyszerek használatán gondolkodni!

De:

Jó tudni, hogy nem csak a kristályosított cukor, de a mesterséges édesítő szerek is rendelkeznek inzulin-termelést kiváltó, ill. fokozó hatással, amelynek egyenes következménye egy indukált és mesterséges éhség érzet, az evés indokolatlan kényszerével, valamint az inzulin fokozott raktározást ösztönző hatása.

Édesítés:

MÉZ: Kiváló édesítőszer a méz (nyers, valódi, tiszta, nem, vagy csak kíméletesen újra melegített/megj.: az akácmézet ritkábban kell újra melegíteni). Édesítő képességén túl tudni kell róla, hogy cukor tartalmának nagy része gyümölcscukorból (fruktóz) áll, amelynek GI-je (glikémiás-index) relatív alacsony. Anti-Candida diéta esetén sajnos a méz sem javasolt!

Tehát azon kívül, hogy cukrot (édes-ízt közvetítő anyagot) tartalmaz a (nyers, de főként a lépes /!/) méz, ásványi anyagok és vitaminok, valamint egyéb bioaktív anyagok (antioxidánsok, enzimek) forrása. Lásd >> api-terápia!

Használat: közismert! Kerüljük (nyílván nem megoldható, ha sütés előtt pl. a tésztába kell bele keverni) a 40-50°C-nál magasabb hőhatást pl. tea készítésnél!

JÁZMINPAKÓCA / Stevia rebaudiana : Dél-Amerikában őshonos cserje szárított leveleinek finom őrleménye. Intenzív édes ízt ad „cukorhatás" nélkül. Teljesen természetes. Több rétű gyógyhatása éppen a cukorbetegek és fogyni-vágyók számára jelent nagy segítséget, de általános érvényűek immun-, és keringés-javító, emésztőrendszeri, meghűlés elleni gyógyhatásai minden korosztály számára - ellenjavallat nélkül.

Használat:

Por alakú őrleményét (pl. Flavantic) édesítőszer készítés érdekében javasolt forrázatként elkészíteni. Kb. 1 teás, ill. kávés kanálnyi port (de saját magunk is kikísérletezhetjük az igényeinknek legmegfelelőbb koncentrációjú oldatot) tegyünk pl. egy pohár (kb. 2 dl) aljára, majd töltsünk rá forró vizet (forrázzuk le), és hagyjuk kihűlni. Ezután töltsük tárolásra alkalmas edénybe (üvegbe). Ha a zaccot le kívánjuk szűrni, azt pl. kávé-filter segítségével tehetjük meg. Végeredmény: halvány-zöldes, opálos folyadék. Tartsuk hűtőben! Eltarthatóságát fokozza 1-2 csepp Ezüst-Kolloid (Flavantic).

Egy evőkanál Stevia por (Flavantic) édesítő-képessége kb. 30 dkg kristálycukorénak felel meg. A forrázat édesítő ereje tömeg-arányt tekintve 300-szorosa a kristálycukorénak

Por alakban alkalmazható bármilyen étel (akár tészta-féle) készítésénél is.

Kerüljük a 200°C-nál magasabb hőközlést.

Tovább...

Kapcsolat

Változtasd meg a gondolkozásod és megváltozik a táplálkozásod - változtasd meg a táplálkozásod és megváltozik a gondolkodásod!
Ha valaki jó úton indul el, annak semmi oka a türelmetlenségre - az idő Neki dolgozik.