Mit mivel IGEN? Mit mivel NE!!! |
Gabona |
Zöldség |
Gyümölcs |
Hüvelyes |
Burgonya |
Olajos magvak, Hidegen sajtolt növényi olajok |
Hús és állati eredetű étel |
Gabona |
Igen | Igen | Nem | Igen | Nem | Igen | Nem |
Zöldség |
Igen | Igen | Nem | Igen | Igen | Igen | Igen |
Gyümölcs |
Nem | Nem | Igen | Nem |
Aszalttal Igen |
Aszalttal Igen |
Nem |
Hüvelyes |
Igen | Igen | Nem | Igen | Nem | Igen | Igen |
Burgonya |
Nem | Igen |
Aszalttal Igen |
Nem | Igen | Igen | Nem |
Olajos magvak, Hidegen sajtoltnövényi olajok |
Igen | Igen |
Aszalttal Igen |
Igen | Igen | Igen | Igen |
Hús és állati eredetű étel |
Nem | Igen | Nem | Igen | Nem | Igen | Igen |
Megjegyzések:
Gabonafélék:
A szárított gabona terméket (egész mag, pehely, dara, liszt) mindig vagy áztatni szükséges, vagy hőkezelni (sütni, főzni, pattogtatni). A puffasztmányok fogyasztásra készek. Igen jól hasznosítható az emberi szervezet számára a hajtatott forma (pl. búzafű).
Zöldség:
A grillezés, sütés, főzés és az ecetes salátává való alakítás során károsodnak a hasznos anyagok, ezért a legjobb, ha nyersen tudjuk fogyasztani. Természetesen, ha étkezésünkben nap mint nap változatosan szerepel pl. a finomliszttel készült ételek helyett a főtt, vagy párolt zöldség, akkor mindenképpen táplálóbb ételt fogyasztunk. A főtt zöldségekben a rost-, ásványi anyag-, és hőstabil vitamin-tartalom az, ami értékelhető.
Gyümölcs:
Leginkább magukban fogyasztandók és egyszerre inkább egy gyümölcs féle. Hússal, gabona félével, burgonyával, hüvelyes zöldséggel, olajos magvakkal együtt fogyasztva azok erjedését okozhatja ezzel megzavarja az emésztést - erjedésből származó méreganyagok felszabadulását, puffadást, savi terhelést okozva a szervezetnek.
Olajos magvak és hidegen-sajtolt olajok:
A velük kapcsolatos legnagyobb félelem abból a tévhitből ered, hogy a zsiradékokra jellemző magas kalória tartalom alapján hizlalónak kiáltották ki. Ez a megállapítás jelen korban elveszítette még tudományos szempontból is a megalapozottságát. Növényi eredetű zsiradékok általános hiányában vagyunk a modern társadalmakban.
Állati eredetű:
ételeink más helyen említett szempontjai mellett a legfontosabb, hogy az emberi szervezet számára a napi összes bevitt táplálék 10 -15 %-nál nagyobb arányt ne haladja meg!
A sablon az idea arts tervei alapján készült.